Lite om den isländska fårhunden


Rasen kom till Sverige med de första vikingarna år 840-930. Den var oumbärlig till att valla gårdens djur och att leta upp och driva djuren i svår terräng. Isländsk fårhund är en nordisk vallande spets. Den är något under medelstorlek hund ras - idealhöjd för hane är 46 cm och för tik 42 cm. Den finns i två hårlag, lång eller korthårig. Pälsens kvalitet är viktigare än dess längd - den skall skydda hunden mot väder. En blöt hund skall kunna skaka av sig vätan. Detta gör att det sällan luktar "blöt hund" av en isländsk fårhund.

Rasens naturliga användningsområde är gårds- och vallhund det gör att den ibland betecknas som skällig. Detta är något man bör tänka på då man väljer denna ras. Personligen har jag inte upplevt detta som något problem utan en tillgång, då vi bor på landet tycker jag att det är bra att få en signal när någon kommer. Den isländska fårhunden härstammar från Island.
Vi andvänder våran isländska fårhund Ida till att hålla fåren borta från foderbordet under tiden vi utfodrar. Hon är även en glädje spridare, alla som hon möter tycker att hon är en underbar hund. Vid ett tillfälle träffade jag på en hundrädd person som blev förälskad i henne.